Warsztaty z preorientacji zawodowej w Piekarni i Cukierni Adam Wyleżoł w Bieńkowicach

Uczniowie ZS Krzanowicach w ramach zajęć z preorientacji zawodowej odwiedzili piekarnię Państwa Wyleżoł w Bieńkowicach. Gimnazjaliści poznali zawód piekarza oraz cukiernika.

Zawód piekarza przybliżył nam sam właściciel Pan Adam Wyleżoł, natomiast zawód cukiernika Pani Maria Zeman. Wstępne informacje przekazała nam  Pani Aneta Wyleżoł,  dotyczące wyboru szkoły oraz zasad, jakie panują w każdej takiej firmie. Następnie uczniowie wraz z opiekunami zanim przystąpili do działań  przebrali się w odpowiednie koszulki oraz bardzo dokładnie umyli ręce według wcześniej wskazanej instrukcji. Pani Aneta niejednokrotnie przypominała o bardzo częstym i dokładnym myciu rąk, co wpływa na higienę i estetykę pracy.

Uczniowie podzielili się na dwie grupy, gdzie odbywała się część zarówno teoretyczna jak i praktyczna. Część uczniów dekorowała mazurki oraz lepiła kurczaczki i ule, a niektórzy przygotowali pizzę oraz bułeczki. Nad częścią praktyczną cukierni czuwała Pani Maria Zeman, która pokazała nam wiele tajników w pracy cukiernika, zaś piekarza  – P. Adam Wyleżoł. Po każdej pracy pilnowano, aby zostawić ład i porządek. Degustacja wykonanych przez nas wyrobów wyrobów była prawdziwą dla nas nagrodą. Dzięki takim warsztatom wiele się nauczyliśmy, zostaliśmy zachęceni do rzetelnej i uczciwej pracy. Opiekę nad nami sprawowały Pani A. Osadnik oraz Pani M. Klima która była również organizatorką wycieczki.

Składamy serdeczne podziękowania Właścicielom bieńkowickiej piekarni za umożliwienie nam poznania specyfiki zawodu piekarza i cukiernika w Ich zakładzie oraz życzliwe przyjęcie nas i serdeczną gościnność.

Skip to content