„Potrawy kuchni sycylijskiej” – warsztaty kulinarne

W dniu 27.04.2018r. dwoje uczniów naszej szkoły: Ewelina Kaszny (kl. III gimnazjum) i Emil Michna (kl.VII SP) uczestniczyło w CKZiU nr 1 (tzw. „dawny gastronomik”) w warsztatach kulinarnych „Potrawy kuchni sycylijskiej”. Z pomocą starszych kolegów – uczących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych – nasi uczniowie przygotowali wskazane potrawy. Warsztaty te były efektem  miesięcznych praktyk przyszłych kucharzy, które odbywały się na Sycylii. W bogatym menu znalazły się między innymi: caponatta sycylijska, bruschetta oraz pizza sfincione, czyli tradycyjna pizza sycylijska. Po wspólnym gotowaniu przyszła pora na degustację. Zajęcia te miały na celu przybliżyć uczniom szkół podstawowych zawód technika żywienia i usług gastronomicznych.

Doradca zawodowy Magdalena Klima

Skip to content