Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Dzień regionalny w terenie – wycieczka rowerowa klasy 5 a

3 czerwca br.  wraz z naszą wychowawczynią (p. Marcelą Szymańską) i nauczycielem wychowania fizycznego (p. Zbigniewem Szymańskim) udaliśmy się na wycieczkę rowerową po gminie Krzanowice. Naszym celem była Izba Regionalna w Borucinie, w której p. dr Kornelia Lach w ciekawy sposób opowiedziała nam o zbiorach, okolicznościach założenia muzeum, o lokalnych tradycjach dorocznych. W dowód wdzięczności wpisaliśmy się do księgi pamiątkowej.

Po krótkiej przerwie śniadaniowej ruszyliśmy w stronę bramy wjazdowej do byłej posiadłości rodziny Lichnowskich (tam nasza wychowawczyni opowiedziała nam o znaczeniu tej zamożnej rodziny w rozwoju gospodarczym pogranicza śląsko-morawskiego), następnie udaliśmy się do nowo otwartej piekarni w Bojanowie. Z wielką przyjemnością wysłuchaliśmy opowieści p. Renaty i p. Grzegorza o okolicznościach zakupu domu, w którym przed II wojną światową funkcjonowała miejscowa piekarnia i pomyśle na otwarcie jej po raz drugi. W ten sposób historia zatoczyła koło. Pan Grzegorz jest z wykształcenia piekarzem, uczył się fachu pod okiem znakomitego mistrza, dzięki czemu dzisiaj w Bojanowie możemy zakupić zdrowe tradycyjne pieczywo (na zakwasie, bez polepszaczy). Dzięki życzliwości właścicieli mogliśmy zwiedzić piekarnię i poznać proces produkcji i wypieku pieczywa. Dowiedzieliśmy się, że piekarnia Bojanów jest piekarnią rzemieślniczą nastawioną nie na masową produkcję, ale na zaspokojenie potrzeb lokalnej społeczności. Właściciele przyjęli nas z życzliwością. Zostaliśmy też poczęstowani przepysznymi ,,kreplami”, które rozpływały się w ustach, więc zjedliśmy je ze smakiem. Taka lekcja w terenie dała nam więcej niż siedzenie w szkolnej ławce, bo dowiedzieliśmy się w praktyczny sposób o historii naszej małej ojczyzny.

Dziękujemy naszym mamom: p. Zofii Filus i p. Joannie Chmielewskiej, że zgodziły się nam towarzyszyć, sprawując jednocześnie opiekę nad nami.

Wdzięczni uczniowie klasy 5 a wraz z wychowawczynią 

PS Fotorelacja w zakładce: ,,Galeria”.