Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Warsztaty z preorientacji zawodowej w Piekarni i Cukierni Adam Wyleżoł w Bieńkowicach

Uczniowie ZS Krzanowicach w ramach zajęć z preorientacji zawodowej odwiedzili piekarnię Państwa Wyleżoł w Bieńkowicach. Gimnazjaliści poznali zawód piekarza oraz cukiernika.

Zawód piekarza przybliżył nam sam właściciel Pan Adam Wyleżoł, natomiast zawód cukiernika Pani Maria Zeman. Wstępne informacje przekazała nam  Pani Aneta Wyleżoł,  dotyczące wyboru szkoły oraz zasad, jakie panują w każdej takiej firmie. Następnie uczniowie wraz z opiekunami zanim przystąpili do działań  przebrali się w odpowiednie koszulki oraz bardzo dokładnie umyli ręce według wcześniej wskazanej instrukcji. Pani Aneta niejednokrotnie przypominała o bardzo częstym i dokładnym myciu rąk, co wpływa na higienę i estetykę pracy.

Uczniowie podzielili się na dwie grupy, gdzie odbywała się część zarówno teoretyczna jak i praktyczna. Część uczniów dekorowała mazurki oraz lepiła kurczaczki i ule, a niektórzy przygotowali pizzę oraz bułeczki. Nad częścią praktyczną cukierni czuwała Pani Maria Zeman, która pokazała nam wiele tajników w pracy cukiernika, zaś piekarza  – P. Adam Wyleżoł. Po każdej pracy pilnowano, aby zostawić ład i porządek. Degustacja wykonanych przez nas wyrobów wyrobów była prawdziwą dla nas nagrodą. Dzięki takim warsztatom wiele się nauczyliśmy, zostaliśmy zachęceni do rzetelnej i uczciwej pracy. Opiekę nad nami sprawowały Pani A. Osadnik oraz Pani M. Klima która była również organizatorką wycieczki.

Składamy serdeczne podziękowania Właścicielom bieńkowickiej piekarni za umożliwienie nam poznania specyfiki zawodu piekarza i cukiernika w Ich zakładzie oraz życzliwe przyjęcie nas i serdeczną gościnność.